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Sunday, 30 October 2016

chocolate Swiss Roll / Collabo Cooking with Dog & Cooking with Ai & papadesuyo777

This is a collaboration video by 4 cooks making a course meal.

Everything's delicious, please take a look at each channel.

For my swiss roll, I glacaged the surface to make it look glossy and have variation in the taste.

今回の動画は4人でコース料理を作るというコラボビデオになっています。

どれもとても美味しく出来上がっています。ぜひ、各チャンネルでゆっくりと動画をご覧ください。

私の作ったロールケーキは上にグラサージュを施しました。見た目もつやつやで、味にメリハリもつきます。グラサージュすることにより、味がワンランクあがります!

Please also check out

Cooking with Dog with Ai (25×25cm)baking pan

●Dough

3 eggs (large size)

70g Granulated sugar

50g Cake flour

10g cocoa powder

20g milk

Filling

●Whipped cream

200g Double cream

20g Granulated sugar

●50g Cream cheese(room temperature)

*Add sugar to double cream and beat, then add soften cream cheese and beat again.

Separate a little amount of the whipped cream for decorations.

●Orange compote

1 orange

1 tsp sugar

*Take 2 slices of orange with peel for decorations, and peel the rest.

Put the peeled orange in a heat-resistant container and sprinkie sugar on it. Wrap and heat it with a microwave (600W) for 1 min 30 sec, then cool it.

●Glacage(easy amount)

100g milk

70g Granulated sugar

30g cocoa powder

3.5g Gelatin powder

*Put all ingredients except for gelatin in a pot, stir and heat (low,) and when it's thick, remove from heat and add gelatin powder, and mix well.

Directions

①Crack an egg into a bowl.

②Mix it with a hand-mixer.

③Warm it at a double-boiler at 40°C until it is lukewarm.Add sugar.

(when it's lukewarm, remove the bowl from the double-boiler.)

④Beat it quickly with the hand-mixer until it gets thick.

Beat it until the mixture thickly sticks to the mixer and falls like ribbon.

⑤Mix it with the hand-mixer slowly for 30 sec to make the mixture smooth.

⑥Add shifted cake flour cocoa powder. Mix it with a rubber spatula. (like ladling out) Mix it well until it gets glossy.

⑦Add warm milk with the spatula so that it doesn't splash, and mix.

⑧Pour the mixture into a baking sheet lined with baking paper, and make it flat.

Drop the baking sheet to get the air bubbles out.

⑨Bake it for 11〜12 min at 180°C(356 °F)

⑩When it's baked, remove it from the baking sheet quickly and cool it on a cake cooler.

Wrap the top so that it doesn't get dry.

⑪Put the orange compote juice in a separate container. Add western liquor (such as rum or grand manier) if you like.

⑫When the cake is cool, spread ⑪ on the brown side with a brush.

⑬Then spread whipped cream and put the orange compote (without juice) on it.

⑭Roll it and shape it nice, and cool it well in the fridge.

⑮When the swiss roll is cool enough, put it on a net (or something else) and pour the glacage onto it.

Pour the glacage when it's slightly cool.

Put the rest back to the pot and you can use it again by warming.

⑯Cool it in the fridge.

⑰Squeeze whipped cream on top and put orange slices for decorations, then serve!

材料 25cm角天板

●生地

卵(L)3個

砂糖 70g

薄力粉 50g

ココアパウダー 10g

牛乳 20g

フィリング

●ホイップクリーム

生クリーム 200g

砂糖 20g

●クリームチーズ 50g (室温)

*生クリームは砂糖を加えて立てて、柔らかくしたクリームチーズも加えて立てる。

最後の飾り用の生クリームはこの中から少し取り分けておく。

●オレンジコンポート

オレンジ1個

砂糖小さじ1

*オレンジは飾り用に皮ごと二枚薄くスライスし、残りは皮を剥き、実だけにする。

これを耐熱容器に入れ、上から砂糖をかける。ラップをかけて、電子レンジ600wで1分30秒加熱して

冷ましておく。

●グラサージュ(作りやすい分量)

牛乳 100g

砂糖 70g

ココアパウダー 30g

ゼラチンパウダー 3.5g

*鍋にゼラチン以外の材料を全て入れて、かき混ぜながら、火を通す(弱火)

とろっとしたら、火からおろして、ゼラチンパウダーを加えてよく混ぜる。

作り方

①ボウルに卵を割り入れる。

②ハンドミキサーで混ぜる。

③40℃位の湯煎にかけてひと肌位に温める。(ひと肌に温まったら、湯煎から外す)砂糖を加える。

④ハンドミキサーで白くもったりとするまで立てる。(高速)

生地がもったりと羽にくっついて、落ちた生地が リボン状になるくらいまで立てる。

⑤最後はハンドミキサーの低速で30秒ほどまわして、生地のキメを調える。

⑥ふるった薄力粉とココアを加える。ゴムベラで混ぜる。

下からすくうようにボウルのふちでゴムベラをかえすようにして混ぜると良い。ツヤがでるまで、しっかりと混ぜる。

⑦最後に温めた牛乳をゴムベラで受けるようにして加えて混ぜる。

⑧ベーキングペーパーを敷いた天板に生地を流し、平らにする。

空気を抜くために天板ごと生地を落とす。

⑨180℃に予熱したオーブンで11~12分ほど焼く。

⑩焼けたらすぐに天板から外して、ケーキクーラーの上で冷ます。上には乾燥しないように、ラップなどをかけておく。

⑪オレンジコンポートから出た果汁は別の容器に移して、お好みで洋酒(ラム酒、グランマニエ等)を加えておく。

⑫生地が冷めたら、紙から外して、焼き目がついたほうに、⑪を刷毛で塗る。

⑬ここに、生クリームを塗り、オレンジコンポートの果汁を切ったものを並べる。

⑭巻いて形を調えたら、冷蔵庫でしっかりと冷やす。

⑮ロールケーキがよく冷えたら、ロールケーキを網などの上に乗せて、上からグラサージュをかける。

グラサージュは、粗熱がとれたくらいでかけるとよい。

(皿の上に残ったグラサージュは、また鍋に戻して温めなおして使うことが出来ます)

⑯これを、冷蔵庫で冷やす。

⑰最後に上に飾り用のホイップクリームを絞り、オレンジを飾れば出来上がり!

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